درگیری با مسئله آکنه ، جوش و جای جوش تقریباً در زندگی ۸۵ درصد مردم دنیا وجود داشته که گاهی باعث وجود مشکلات جدی نیز برای افراد شده است. این موضوع با فعال شدن غده های چربی، بیشتر در دوران بلوغ در مناطقی مانند صورت، شانه ها، پشت گردن، سینه و بالای بازوها ایجاد می شود. اگر شدت و میزان آن زیاد باشد باعث آزار فرد و کم شدن اعتماد به نفس وی می شود و حتی ممکن است حس خوبی به خود هنگام نگاه کردن به آینه نداشته باشد.
برخی از جوش ها به راحتی قابل درمان بوده و اثری بعد از خود بر روی پوست به جا نمی گذارند اما برخی دیگر این گونه نبوده و می تواند در افراد متفاوت جای متفاوتی به صورت لک و فرورفتگی ایجاد کند، که نیازمند درمان و رسیدگی به موقع و درست می باشد. اما قبل از آن که درمان را شروع کنید لازم است برای بهبود بهتر، انواع جای جوش را بشناسید.
انواع آکنه و جای جوش
بررسی انواع جای جوش و آکنه
اثرات به جای مانده از جوش را ابتدا می توان در دو دسته کلی قرار داد:
- حالتی که بافت پوست تحلیل می رود و اسکار های آتروفیک را به وجود می آورند که به صورت فرو رفتگی هایی می باشد.
- حالتی که بافت پوست اضافه می آید و برجسته می شود که به آن اسکار هایپرتروفیک می گویند.
- جای جوش برجسته: این نوع جای جوش با نام هایپرتراپیک نیز شناخته می شود که بسیار هم شایع نیست و در مناطقی چون پشت بدن و قفسه سینه وجود دارد. شکل ظاهری آن برآمده برجسته می باشد و می تواند با گذشت زمان نیز کوچک تر شود.
- چکشی: وجود گودال های عمیق که عرض کمتر از ۲ میلی متر دارند و گویی که با چکش سوراخ شده اند؛ در این دسته قرار می گیرد، که به همین علت به این نام شناخته می شوند. این نوع برجای ماندن از رایج ترین حالت ها می باشد.
- دره ای شکل: ظاهر این نوع جای جوش با عمق های سطحی و گسترده می باشد که به پوست حالت موج مانند میدهند و نسبتاً هم رایج می باشد.
-
واگنی: شکل ظاهری این دسته به صورت مثلث با لبه های عمودی است که در نهایت شکلی شبیه واگن در ذهن ایجاد می کند که بیشتر در مناطقی مانند شقیقه ها و گونه ها ایجاد می شود و می توان گفت مانند اثر آبله مرغان می باشد.
-
هایپرپیگمنتیشن: پس از آنکه بهبود پیدا کرد ممکن است اثرات جای آن بر روی پوست به صورت نقاط قرمز و تیره به وجود آید که بیشتر شبیه خال یا لکه می باشند که به آنها هایپرپیگمنتیشن میگویند. که از بین بردن آن ها ممکن است در بازه ای از چند ماه تا چند سال طول بکشد.
استفاده از روش میکرودرم ابریژن برای رفع جای جوش
روش های از بین بردن جای جوش
همان طور که اشاره کردیم جای باقی مانده از جوش و آکنه مسئله ای متفاوت با خود جوش می باشد و نیازمند رفتار پیچیده تر و متفاوتی می باشد. چرا که درمان این مسئله دشواری های مخصوص به خود را دارد که علاوه بر علم به انجام این کار نیاز به صبر و حوصله فرد برای پاسخ گرفتن نسبت به درمان انتخاب شده می باشد.
برای از بین بردن جای جوش دو نوع درمان وجود دارد که شامل درمان های خانگی و کلینیکی می باشد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.
رفع جای جوش با میکرودرم ابریژن
روش میکرودرم ابریژن روش غیر تهاجمی و موثر برای جوان سازی پوست می باشد. در این روش نوعی خاص از کریستال با جنس آلومینیوم اکسید در تماس با پوست قرار می گیرد تا تراش های بسیار سطحی بر روی پوست ایجاد کند. دستگاه مورد استفاده برای این روش خاصیت مکشی دارد که باعث می شود جریان خون در آن منطقه بهتر شود.
دستگاه میکروردم بدون درد و بدون نیاز به جراحی می باشد که باعث از بین رفتن سلول های مرده پوست و باعث تحریک و افزایش فرایند کلاژن سازی می شود که در نهایت باعث بهبود و جوانسازی سطح پوست می شود. از این روش برای از بین بردن جای جوش و آکنه می توان استفاده کرد که تا حد زیادی قابل رفع می باشد. اثیر این روش به صورت روشن شدن سطح پوست، از بین رفتن ضایعات پوستی و اسکارهای سطحی، از بین رفتن جای آکنه و ایجاد نرمی و لطافت در سطح پوست می باشد.
در مورد مراقبت های پس از آن باید به نکات زیر توجه کرد:
- از کرم های ضد آفتاب استفاده کرده و پوست خود را در معرض مستقیم نور خورشید قرار ندهید.
- از هرگونه تماس با سطح پوست خودداری کنید.
- از کرم های ترمیمی و درمانی در بازه زمانی مشخص شده توسط دکتر استفاده نکنید.
- برای کاهش سوزش میتوانید از آب خنک یا قطعات یخ استفاده کنید.
کرم های سفید کننده برای بهبود جای جوش
یکی از روش هایی که می توان برای از بین بردن جای جوش استفاده کرد استفاده از کرم های سفید کننده می باشد. حتی استفاده مداوم از کرمهای ضد آفتاب را می توان در این دسته از روش درمان قرار داد.
بهتر است از محصولاتی استفاده کنید که حداقل حاوی یکی از موارد زیر باشد.
- لاکتیک اسید
- نیاسینامید
- آنتی اکسیدانها
- هیدروکینون
- ویتامین C
- ویتامین E
- رتینول و ویتامین A
رفع جای جوش با لیزر
یکی از روش های موثری که می توان برای درمان جای جوش از آن استفاده کرد، لیزرها می باشند. لیزرها نورهای تک رنگ قوی هستند که طول موج محدودی دارند که فرایند کلاژن سازی را تحریک می کنند و به دو دسته لیزرهای تخریبی و غیر تخریبی تقسیم می شوند.
لیزرهای تخریبی: این روش توان بخار یا حتی ذوب کردن بافت آسیب دیده را دارد و باعث سفت شدن کلاژن زیر پوست میشود و دوره نقاهت طولانی تری دارد. معمول ترین آن ها لیزر دی اکسید کربن و لیزر Erbium YAG می باشد.
لیزر غیرتخریبی: این نوع لیزر تخریب کمتری نسبت به نوع قبل دارد و عملکرد آن به صورت افزایش تولید کلاژن می باشد و هیچ گونه تخریبی برای درمان جای جوش در آن وجود ندارد و معمول ترین آنها لیزر دیود و لیزر NdYAG می باشد.
تزریق ژل برای درمان جای جوش
همان طور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم جای جوش انواع و شکل های مختلفی دارد که هر یک درمانهای متفاوتی را طلب می کنند. تزریق ژل یکی از درمان های متداول می باشد؛ که هم بسیار سریع بوده و هم نتیجه درمانی آن به خوبی قابل مشاهده می باشد. از این روش برای جای جوش هایی استفاده می شود که به صورت فرورفتگی های بسیار عمیق می باشند.
یکی از موادی که برای تزریق مورد استفاده قرار میگیرد هیالورونیک اسید است. تزریق ژل می تواند به صورت دائم یا موقت صورت بگیرد، که در صورت تزریق موقت پس از چندین ماه به علت جذب ماده توسط بدن نیاز به تزریق مجدد می باشد. تزریق دائم به علت احتمال عفونت ها بسیار توصیه نمی شود.
نکته ای که می توان در مورد اثرات هیالورونیک اسید به آن اشاره کرد؛ کلاژن ساز بود آن است. چون این ماده کلاژن سازی را تحریک می کند پس از تزریق های موقت و متوالی تا حد قابل توجهی می تواند باعث درمان جای جوش شود که پس از مدتی نیاز به تزریق مجدد هم نباشد.
درمان جای جوش به روش سابسیژن
این روش یک درمان بسیار محبوب برای انواع جای جوش می باشد، که در سال ۱۹۹۵ توسط دو متخصص پوست در آمریکا کشف شد. معنای تحت اللفظی این روش به صورت “جراحی زیر پوستی بدون شکاف” می باشد، که در آن از طریق کانولاهای خاصی وارد بافت پوست شده و چسبندگی هایی که باعث ایجاد این فرورفتگی ها شده را از بین می برند؛ تا کلاژن سازی مجددا انجام شود و گودی ها و جای جوش از بین برود.
این روش درمان سرپایی و بی خطر می باشد که درد ناشی از آن قابل تحمل بوده، اما میتوان از بی حس کننده های موضعی هم برای راحت تر کردن این فرآیند برای فرد مراجعه کننده استفاده کرد.
درمان جای جوش ممکن است یکی از بزرگ ترین معضل های زندگی هر فردی باشد، نکته ای که ابتدا باید به آن توجه کرد صبر فرد می باشد چرا که فرآیند درمان آن زمان بر است. پس از آن داشتن علم و دانش کافی درمورد این مسئله و شناختن اثرات به جای مانده از جوش و آکنه ها می تواند در انتخاب نوع درمان بسیار کمک کننده باشد تا بهترین نتیجه در کمترین زمان ممکن حاصل شود.
منبع: iranskincenter , vianaclinic , majidzadeh , lafarrer